Značaj i uticaj plivanja na decu

Značaj i uticaj plivanja na decu

Sportska plivanje prvenstveno utiče na raznovrsne forme kretanja u vodi, koje zatim omogućavaju povećanje adaptivnih i stvaralačkih sposobnosti kod dece svih uzrasta. Svoj doprinos sportska plivanje prevashodno daje pozitivnom ponašanju plivača, koji stiču potrebana znanja i veštine, koje će im veoma koristiti u svakodnevnim situacijama i odnosima sa svetom oko sebe.

Veoma značajno je navesti  da se značaj i uticaj plivanja na decu oseti i u drugim sportovima. Polazeći od toga da se programi plivanja sprovode u skladu sa uzrastom, kao i da su usaglašeni sa njihovim potrebama i trenutnim veštinama, ističe se u prvi plan pravilan rast i razvoj dečije muskulature, izgradnja mišića i oblikovanje celog tela. Plivačke vežbe pomažu deci da steknu osećaj samopouzdanja,odgovornosti, snalažljivosti u različitim situacijama kao i discipline na visokom nivou.

Značaj i uticaj plivanja na decu je nemerljiv.

Plivanje je posebno značajno i zbog činjenice da pomaže i pospešuje pravilno držanje tela i razvoju svih njegovih delova. Na ovaj način sprečavaju se potencijalni deformiteti kod dece i mladih poput ravnih tabana ili krive kičme(kifoza i skolioza). Redovno bavljenje plivačkim sportom ojačaće pre svega ruke, leđa i  rameni pojas svakog plivača i dati mu izuzetnu koorijentaciju u vremenu i prostoru.

Razvoj sposobnosti kao što su ravnoteža, dimanika, brzina, hrabrost i koordinacija, utiče pozitivno na opštu inteligenciju deteta i njegovu sliku o sebi i drugima kao I sticanje samopouzdanja . Plivačke veštine koje od plivača zahtevaju da pokaže svoje umeće i znanje, takmičeći se u plivačkim stilovima sportskog plivanja, stvaraju osećaj samopouzdanja i izuzetne snalažljivosti.

Zbog svojih blagotvornih karakteristina na ljudsko telo, plivanje je kao sport neophodno za pravilan rast i razvoj svakog deteta i mladog čoveka. Značaj i uticaj plivanja u današnjem vremenu kada smo okruženi ekranima, kada se brzo živi , loše hrani je ogroman i nemerljiv.

 

Zato plivajmo i uživajmo.

 

značaj i uticaj plivanja