Rekreativno plivanje

Rekreativno plivanje – plivanje kao oblik rekreacije

Rekreacija (Lat. recreatio) okrepljenje, osvežavanje, osveženje; razonoda, razonođenje, zabava; aktivan sportski odmor; ponovno stvaranje

Rekreacija predstavlja skup aktivnosti koje se dešavaju u slobodno vreme, po slobodnom izboru, sa svrhom osveženja i dobrog raspoloženja.

Sportska rekreacija kao najmlađe područje fizičke kulture, predstavlja specifičan vid fizičkog vaspitanja, zasnovano na bogatstvu i raznovrsnosti sadržaja, oblika i metoda sportsko-rekreativnih aktivnosti, dostupnih svim uzrasnim i socio- profesionalnim kategorijama stanovništva, i to u svim sredinama .

Rekreacija je pre svega, humana aktivnost koja je dostupna svima i ima za cilj: poboljšanje i održavanje zdravstvenog stanja, vežbanje radi lepšeg fizičkog izgleda i kvalitetnog provođenja slobodnog vremena .

rekreativno plivanje

Rekreativne aktivnosti u vodi(rekreativno plivanje) mogu biti različite u odnosu na uticaje po organizam čoveka, kao i u odnosu na sadržaje tih aktivnosti. Kupanje tj. sam boravak u vodi, predstavlja oblik rekreacije koji doprinosi učvršćivanju zdravlja i stabilzaciji psihološkog stanja. Plivanje oslobađa od stresa i doprinosi dobrom raspoloženju .Boravak u vodi može biti dopunjen raznim aktivnostima, hodanjem, plivanjem, skakanjem, prskanjem, spuštanjem niz tobogane, igranjem odbojke ili košarke u vodi …. Aktivnosti u vodi kao što je  plivanje, koje u svom sadržaju imaju kretne strukture plivanja mogu biti: igranje vaterpola, triatlon i sportsko rekreativno plivanje.

Igranjem vaterpola, triatlonom i plivanjem u rekreativne svrhe, poboljšava se funkconalno stanje organizma, ukupno zdravlje, a samim tim i ukupna radna sposobnost čoveka. Rekreativno plivanje za cilj nema sportski rezultat, nego razvijanje motoričkih sposobnosti i učenje novih kretanja (sve plivačke tehnike). Ovladavanjem plivačkih tehnika, rekreacija plivanjem postaje raznovrsnija, zanimljivija i uvećava pozitivne efekte na organizam čoveka. Takođe, rekreativno plivanje može pozitivno uticati i na formiranje i razvijanje crta ličnosti: volja, upornost, samopouzdanje…

Rekreativno plivanje je  pogodno svim uzrastima, mogu se baviti i muškarci i žene. Rekreativno plivanje prestavlja izvanredno sredstvo za otklanjanje stresa, popravljanje raspoloženja, kao i boboljšanje zdravsvene slike celokupnog čovečjeg tela. Ne kaže se uzalud da je plivanje najzdraviji sport.