Benefiti plivanja kao sporta za decu i mlade

Benefiti plivanja kao sporta za decu i mlade

Deca imaju koristi od aktivnog sportskog života i bavljenja  bilo kojim sportom. Naša sportska organizacija smatra da učešće u organizovanom sportu pruža šansu mladim ljudima da povećaju svoju aktivnost i razvijaju se socijalno i fizički. Dodali bi da je plivanje jedan od najsveobuhvatnijih programa vežbanja životnog stila koji su dostupni deci, uključujući snagu, fleksibilnost, brzinu, ravnotežu, koordinaciju, moć i disciplinu. Bez obzira da li su uključeni u rekreativno , sportsko ili takmičarsko plivanje , veštine naučene u plivanju imaju značajna blagotvorna dejstva i u ostalim aktivnostima kao i životu svakog deteta.

Opšte zdravlje

Benefiti plivanja – plivanje kao sport pomaže deci da postanu fizički aktivni i da budu zdravi. Učestvovanje u bilo kojoj vježbi znatno smanjuje rizik od gojaznosti, srčanih oboljenja i dijabetesa u odraslom dobu. Od 2011. godine, svako treće dete u Republici Srbiji je imalo prekomernu težinu, a opšti savjet za fizičku aktivnost i sport  je da je podsticanje umjerene i snažne fizičke aktivnosti među mladima veoma važno i od nemerljivog je značaja.Navike koje se steknu kao dete često se prenose kasnije u zrelim godinama. Redovno učešće na treninzima plivanja može naučiti decu kako da žive zdrav životni stil, i ostaju uključeni u sport dok rastu i razvijaju se a i kasnije tokom života.

Društvene pogodnosti

Bavljenje plivanjem može pomoći deci da bolje spavaju i steknu veštine i iskustvo kako bi bolje rešile fizičke i emocionalne izazove u životu. Učestvovanje na treninzima i redovno plivanje pruža, maloj deci i mladima, priliku da komuniciraju sa vršnjacima. Srpski plivački klub takođe veruje da plivanje pruža deci priliku da se upoznaju sa socijalnim veštinama kao što su slušanje, praćenje uputstava, disciplina, kao i poštovanje drugih. Deca se zabavljaju, upoznaju nove prijatelje i uče samostalnosti. Benefiti plivanja kao sporta nisu tajko lako merljivi.

Benefiti plivanja kao sporta za decu i mlade
Benefiti plivanja kao sporta za decu i mlade

Posvećenost i disciplina

Za plivanje kao bazični sport, potrebna je posvećenost i koncentracija. Struktura časova plivanja uči decu koliko se naporan rad i posvećenost isplati. Pozitivna iskustva u plivanju mogu izgraditi poverenje kroz postignute rezultate i ilustriraju deci da im se posvećenost sportu isplati. Pravila i kodeksi ponašanja u plivačkom klubu pomažu deci da nauče važnost poštovanja pravila za sigurnost i da podstiču model ponašanja koji poštovanje drugih.

Motorne veštine, koordinacija i ravnoteža

Plivanje pomaže deci da izgrade čitav niz motoričkih i koordinacionih veština i pomažu u razvijanju dobrog osećaja za svesnost tela. Mladi plivači će naučiti kako koristiti različite delove svog tela na razne načine. Treneri plivanja i stručnjaci u plivačkom sportu tvrde da kroz  aktivno bavljenje plivanje razvija svesnost, kontrolu i koordinaciju tela, što može biti korisno za druge fizičke aktivnosti, sport i svakodnevni život.

Snaga

Plivači su poznati po odličnom odnosu snage i težine. Plivanje u mladosti može pomoći u izgradnji temelja dobre sveobuhvatne snage mišića, izdržljivosti i moći. Prema međunarodnoj plivačkoj školi, plivači postaju jači kroz redovnu obuku, što pomaže u razvijanju vitkih, toniranih mišića, poboljšane ravnoteže i bolje držanje.

TAG: benefiti plivanja