Plivanje kao terapija

 

Plivanje u profesijama

Neke profesije javnog karaktera iziskuju od svojih pripadnika da budu osposobljeni i znaju da plivaju, kako bi efikasnost u njihovom radu bila potpuna (policija, vojska, vatrogasci, ronioci). Postoje profesije u kojima je plivanje veština kojom treba obučiti svoje podređene (instruktori plivanja, treneri, nastavnici fizičkog vaspitanja…). Ove činjenice ukazuju na rasprostranjenost plivačke veštine kao opšteg dobra neophodnog za bezbednost pojedinca i društva u celini.

Plivanje u sportskim aktivnostima

Plivanje je značajno za sportove na kopnu. Ono se korsit kao oblik relaksacije ili opuštanja u pauzi ili na kraju takmičarske sezone, nakon nekog intezivnijeg treninga, a može biti zastupljeno i kao sredstvo rehabilitacije nakon povrede. Takođe, plivanje je i sadržaj osnovnog treninga u pripremi veslača i kajakaša, dok se trening u vodi organizuje kao sredstvo razvoja kardiovaskularnog sistema.

Svakako je u vodenim sportovima plivanje značajnije zastupljeno, ali kao polistrukturalna aktivnost (vaterpolo, sinhrono plivanje, skokovi u vodu), kao opšta potreba sportiste radi njegove bezbednsoti (jedrenje na dasci, skijanje na vodi, surfing…), a samo jednim delom kao izvorno plivanje, kao sportsko plivanje i kao trialtlon.

plivanje kao terapija

Plivanje kao terapija (hidro-terapija, kineziterapija)

Dokazane su mnogobrojna blagotvorna dejstva plivanja u terapijske svrhe(plivanje kao terapija). Plivanje kao aktivnost sama po sebi ima dokazano višestruk povoljan uticaj na organizam čoveka. Vežbe plivanja se koriste kao sredstvo u korekciji deformiteta kičmenog stuba. Lečenje vodom i morskom vodom spada u najstarije terapijske metode u fizikalnoj medicini. Praksa je pokazala da se naučenim kineziterapijskim postupcima u vodi postižu vrlo zadovoljavajući rezultati kod poremećaja i oboljenja lokomotornog sistema i pojedinih organskih oboljenja(plivanje kao terapija) .

Boravak u vodi blagotvorno deluje na ceo organizam, pogotovo na zglobove i kosti koji su u procesu oporavka, jer umanjuju pritisak težine tela na njih. U zavisnosti od stepena povrede, tretman u vodi često mogu činiti i vežbe čije opterećenje predstavlja otpor vode prilikom vežbanja u njoj. Plivanje kao terapija se preporučuje kod mnogih bolesti koštano-zglobnog sistema.

 

Zakažite besplatno testiranje : 063 204-700
Povezana tema, klik ovde.