Kada početi sa plivanjem ?

 

Poslednjih godina, plivanje postaje sve popularnije, a razloga za to ima mnogo. Naime, roditelji upisuju svoju decu na plivanje da bi sprečili neke neželjene posledice ubrzanog i neaktivnog načina života, koji pre svega znači dosta sedenja, a malo pokreta, vežbanja i nepravilnu ishranu. Zato se logično javlja i pitanje kada početi sa plivanjem?

Ako vaše dete ne pokazuje afinitete ka nekom određenom sportu, a vi biste baš želeli da trenira, tada je idealno rešenje da odaberete plivanje. Poznato je da svaki čas fizičkog vaspitanja počinje razgibavanjem, to jest, vežbama na suvom.  Vodena sredina je za decu nova sredina, i potrebno je vremena da se deca upoznaju sa istom.

Dok trenira plivanje, dete može da odluči čime dalje želi da se bavi i koji sport je onaj pravi za njega u starijim uzrastima, a idealan period za početak treniranja plivanja je od tri ipo godine pa nadalje. To ne znači da je za starije prekasno, naprotiv , a pored toga, postoji i rekreativno plivanje, tako da mogu doći svi oni koji sebe više ne mogu nazvati decom.

Svako doba je pogodno za obuku, uz napomenu da svako doba ima svoje prednosti i nedostatke. Strah pd vode je izraženiji kod starijih nego kod mlađih uzrasta. Malađi uzrast ima plastičniju sposobnost usvajanja novih motornih navika. Tehnika usvojena u mlađem uzrastu pokazuje viši stepen motornog kvaliteta u poređenju sa tehnikom usvojenom u starijem dobu.

Treba obratiti pažnju na odabir uzrasta dece koji je najpovoljniji za početak obuk plivanja. Odgovor na ovo pitanje se razlikuje od autora do autora. Neki autori smatra i da je početak obuke najbolji u najranijem uzrastu . Današnja iskustva ukazuju na to da se obuka plivanja blisko oslanja na sistem opšte» obrazovanja, tačnije na sistem predškolskog i školskog obrazovanja.

Održavanje na vodi i kretanje jednostavnim pokretima može se naučiti od najranije mladosti. Deca od 4 do 7 godina, zavisno od intelektualnih sposobnosti, mogu uspešno učestvovati u višem stadijumu obuke, u procesu učenja plivanja određenim definisanim pokretima, uz odgovarajući položaj glave, tela, udova, itd .

Iz tih razloga nastoji se da proces obuke počne u izlaznoj godini predškolskog obrazovanja i prvom razredu osnovne škole, tačnije u uzrastu od oko 7 godina života .

Svakako pivanje treba početi što ranije. Roditelji prave veliku grešku kada pred početak odlaska na godišnji odmor, na brzinu , žele naučiti decu veštini plivanja. Proizvod te kampanje je polovična obuka od koje svi na kraju imaju štete, kako polaznici obuke, tako i instruktori jer je mnogo lakše naučiti novo nego ispravljati loše naučeno kretanje. Važno je da deca steknu radne navike, kao i da povećaju nivo koncentracije u procesu učenja.

 

Rezime: Svako doba je pogodno za obuku, uz napomenu da svako doba ima svoje prednosti i nedostatke.

Za obuku neplivača, minimali uzrast koji može adekvatno da prati nastavu je od tri ipo godine.

Škola sportskog plivanja namenjena je svim uzrastima,

 

kada početi sa plivanjem

Zakažite besplatno testiranje : 063 204-700
Povezana tema, klik ovde.