Fizičke predispozicije za plivanje

 

Sve ćešće možemo čuti da se govori o tome da bi deca trebalo da imaju talenta da bi se bavilo određenim sportom disciplinom, dok sa druge strane, vlada teorija da su najžnačajniji trud, rad i motivacija kao i upornost i posvećenost. Cilj je da se u nastupajućem vremenu, dođe do željenog uspeha.

Ako se dvoumite na koji sport da upišete vaše dete i ukoliko ni on ne pokazuje posebnu sklonost ka nekoj sportskoj disciplini, tada je savet lekara i sportskih pedagoga da odaberete plivanje.

Fizičke predispozicije za plivanje nisu potrebne, i plivanje može da se trenira u svim uzrastima. Bićete oduševljeni ovim plivakim sportom koji razvija čitavo telo deteta, čineći ga spretnim, snažnim i zdravijim. Osim navedenog, sklapaju se nova prijateljstva na treninzima i takmičenjima, i deca se raduju svakom novom susretu sa plivanjem i drugarima.

Poznato je da u današnjem vremenu deca najveći deo slobodnog vremena provode uz mobilne telefone,tablete i računare, sedeći u kući. Osim navedenog, nepravilno držanje tela je izuzetno izraženo, kao i sporost i tromost, što sve nastaje kao posledica odsustva fizičke aktivnosti kod dece.

Upravo je to razlog što plivanje postaje snajpopularnija sportska disciplina poslednjih godina, jer roditelji upisuju svoju decu na časove i treninge baš iz razloga da spreče eventualne probleme zbog statičnog načina života. Ne kaže se bez razloga “bolje sprečiti, nego lečiti”. Imajte u vidu da plivanje može da trenira svako dete i da specijalne fizičke predispozicije za plivanje nisu potrebne.

Osim toga, mališani se brzo okupiraju vodenom sredinom i plivanjem kao sportom, jer je ona pogodna za svu decu koja žele da se bave  sportom. Plivanje je idealno za decu koja imaju problema sa kičmom(kifoza,skolioza) i stopalima, ili kao preventiva, odnosno sprečavanje nastanka takvih nedostataka(korektivno plivanje).

Tokom redovnih treninga plivanja, deci raste samopouzdanje, međusobno se druže i raduju se svakom novom susretu sa vodenom sredinom i plivačkim sportom. Dolazak na bazen za decu postaje rutina kojoj se raduju a sve navedeno blagotvorno utiče na razvoj, samopouzdanje itd…

 

Zakažite besplatno testiranje : 063 204-700

 

fizičke predispozicije za plivanje