Plivanje za bebe

Plivački sport je preporučljiv još od najranijeg uzrasta.  Program plivanje za bebe je namenjen najmlađem uzrastu od svega nekoliko meseci do navršene treće godine života. Program “plivanje za bebe” realizuje se u malom bazenu sa stajaćim dnom, roditelji učestvuju u program zajedno sa bebama. Broj mališana i roditelja u grupi je 10-15, što omogućava normalne I adekvatne uslove za realizaciju programa plivanje za bebe.

Uzajamnim plivanjem roditelja i dece kao I stručnim savetima dobijenim od instruktora I učitelja plivanja razvija se zainteresovanost roditelja za poboljšanje motoričkih veština deteta. Bebe se osećaju potpuno sigurno jer su u rukama svojih roritelja u vodenoj sredini.. Nakon ovog programa deca mogu potpuno spremna da nastave sa plivanjem u starijoj grupi i da vrlo brzo savladaju program obuke plivanja.

Ovaj program bi bio najadekvatniji za decu koja imaju neki motoričko-psikički poremećaj ili deformitet koji je nastao tokom porođaja.

U razdoblju od 3-4 nedelje nakon porođaja i rođenja, roditeljima se preporučuje da postepeno krenu sa vežbama koje će ojačati i stimulisati mišiće novorođenčeta. Na taj način bebe imaju pravilan rast i razvoj. Nakon prvog meseca, dok je beba budna, preporučljivo je nekoliko puta dnevno okrenuti je na stomak. Na ovaj način jačaju se mišići vrata i ramenog pojasai time povećava sposobnost pravilnog držanja glave. ova vežba će mu pomoći da ojača mišiće vrata, od kojih zavisi sposobnost uspravnog držanja glave.Kada beba napuni tri meseca, pomozite joj da ojača mišiće leđa: uhvatite je za ruke i vucite prema sebi dok ne dođe u sedeći položaj. Ponovite vežbu nekoliko puta.Od petog meseca života, da biste stimulisali  držanje glave deteta u uspravnom položaju, uzmite bebu u naručje i brzo hodajte ili se krećite plesnim korakom.Oko sedmog-osmog meseca, možete ojačati mišiće bebinih nogu tako što bebu stavite da stoji na vašim kolenima, uhvatite je ispod mišica i blago je podižete i spuštajte kao da skakuće.Od deset meseci pa nadalje, da biste bebu stimulisali da sama ustane, odmaknite se pola metra od bebe, pružite ruke ka njoj i zovite je da je zagrlite, pustite je ako je sama spremna da ustane.

 

plivanje za bebe

Cilj programa plivanje za bebe ogledaja se pre svega u kvalitetnoj pripremi beba za predstojeći program obuke plivanja koji sleduje onda kada dete napuni 3,5 godine,. To je period kada je dete spremno za rad u grupi, u odsustvu roditelja, period kada instruktor-trener postaje autoritet I kada kritika i pohvala postaju sredstva motivacije, period kada i roditelje i trenere od plača deteta i neizmerne radosti zbog boravka u bazenu deli tanka linija strpljenja presudnog u senzitivnom periodu kroz koje dete prolazi.

 

Boravak u vodi prijaće kako bebama tako i roditeljima.

 

Povezano tema, klik ovde.