U eri sveopšte komercijalizacije sporta, kada bavljenje sportom i plivanjem postaje privilegija umesto opšte dostupna stvar deci i roditeljima, odlučili smo da pokrenemo promene u plivačkom sportu Beograda i Srbije. Svesni trenutka u kome delujemo, pokušavamo da plivački sport učinimo dostupnim svima.

 

“Srpski plivački klub” je plivački klub iz Beograda. Klub se takmiči na prvenstvima Srbije, ligi Beograda i mitinzima u zemlji i inostranstvu. Klub svojim delovanjem doprinosi razvoju, afirmaciji i promociji plivanja u Republici Srbiji i podizanju nivoa plivačke kulture u svim segmentima stanovništva Srbije (omasovljenje plivačkog sporta). Škola plivanja, obuka neplivača i trenažne grupe u sastavu su plivačkog kluba.

Istorijat srpskog plivanja

U Beogradu je prvo kupalište sagrađeno 1847. godine , a prva plivačka priredba održana je 1906. godine u dužinskom plivanju od Ostružnice do Beograda(15km). Narednih godina organizuju se takmičenja na kratkim deonicama za muškarce , a 1912. godine učestvuju i devojke koje su plivale polovinu muških deonica.

Prve pisane podatke u Subotici nalazimo u dnevnim novinama “Bačka”(Subotica) od 26.avgusta 1881. godine, gde su se takmičili plivači na 500 metara na Palićkom jezeru.

Na području Banata ima pisanih podataka da je obuka plivanja organizovana 1855. godine u Velikom Bečkereku(današnji Zrenjanin).

U Somboru je osnovan prvi plivački klub 1907. godine kao posebna sekcija sportskog kluba “Sport”.

SRPSKI OLIMPIJSKI KLUB, kasnije SRPSKI OLIMPIJSKI KOMITET, 1911. godine organizuje plivačke priredbe na Savi . Plivački savez Jugoslavije(PSJ) je osnovan 2. oktobra 1922. godine. Osnivanjem plivačkog saveza dat je veliki potsrek razvoju plivačkog sporta i osnivaju se plivački klubovi širom cele tadašnje države. Prvo prvenstvo PSJ oržano je na Bledskom jezeru u Sloveniji 1922 godine. 1923. godine pojavljuju se naši plivači koji sa uspehom nastupaju na međunarodnim plivačkim takmičenjima i Olimpijskim igrama.

U periodu šesdesetih i sedamdesetih godina 20. veka ističu se : Slavko Kurbanović, Đuržica Bjedov, Mirjana Šegrt, Borut Petrič itd.

Danas “Plivački savez Srbije” broji oko pedesetak plivačkih klubova.